Hry do Steam Decku si můžete stáhnout po LANu

Hry do Steam Decku si můžete stáhnout po LANu

Steam nabízí přesun stažených her z jiných zařízení na domácí síti. Lze využít i mezi počítači

Zdroj: Valve
21. 2. 2023

Protože vlastním Steam Deck, mohl bych vám u každé větší hry psát, jak je otravné ji do tohohle jinak vážně povedeného přenosného počítače stahovat. Pokud nemáte opravdu rychlý internet, který by si třeba i se 100GB Baldur’s Gate III poradil za nižší desítky minut, určitě už víte, kde se vypíná uspávání celého zařízení a zřejmě jste i našli ideální polohu, ve které můžete nechat Steam Deck třeba i několik hodin tahat data. Jenže Valve konečně přišlo s částečným řešením tohoto problému – spočívajícího tedy zejména v tom, že zařízení neumí stahovat hry v uspaném režimu – a přináší aktualizaci pro Steam, umožňující dostat hry do Steam Decku či jiného zařízení přes domácí síť.

„Ahoj, právě jsme vydali Beta update pro Steam a Steam Deck, který přichází s novou funkcí: Stahování her přes lokální síť,“ upozornili lidé z Valve na sociálních sítích. Odkazují pak na blogový příspěvek, ve kterém nový prvek popisují a nutno uznat, že při vývoji mysleli na řadu povedených věcí. V první řadě je nutné ještě jednou upozornit, že popisovaná funkce je momentálně dostupná jen v betaverzi Steamu, takže musíte sami přímo povolit účast v tomto programu. Pokud experimentální funkce ještě využívat nechcete, určitě již brzy dorazí do stabilní verze Steamu, jen zatím Valve neupřesnilo, kdy se tak stane. Nezdá se ale, že by v tuto chvíli něco nefungovalo, takže použití je bezpečné a může vám zpříjemnit hraní hned teď.

Samotný popis přenosu herních dat po domácí síti je všeříkající, Valve ale upřesňuje jednotlivé body a odhaluje zajímavé vychytávky, které vše ještě zpříjemňují. V první řadě je nutné mít zdrojové i cílové zařízení připojené ke Steamu a zapojené do jedné lokální sítě. Jak už jsme uvedli výše, může to být počítač a Steam Deck, stejně jako dva počítače, využití závisí na vaší potřebě. Každopádně když na cílovém zařízení začnete ze své knihovny stahovat konkrétní hru, Steam sám rozpozná, jestli na lokální síti není připojený počítač, na kterém už je hra stažena, a pokud ano, začne data po schválení transferu kopírovat po LANu. Elegantně je vyřešeno, pokud se zdrojový počítač od sítě odpojí nebo třeba dojde k jeho uspání – v takovém případě totiž dokáže Steam jednoduše navázat ve stahování přes internet. Novou funkci samozřejmě není nutné využívat jen pro přímé stahování her, stejně bude probíhat i stahování updatů, které mohou být rovněž mnohdy poměrně objemné a vyšší rychlost stahování nežli z internetu jistě uvítáte.

Zdroj: Valve

Co se týče nastavení, přichází čtyři hlavní módy – buďto funkci zcela vypnete, nebo ji zpřístupníte jen mezi svými registrovanými zařízeními, případně ji povolíte pro všechny přátele ze seznamu a v posledním scénáři úplně všem, kdo budou na stejné síti jako vy. Poslední dvě možnosti navíc přináší i potvrzení, že přenos po LANu neprobíhá jen mezi Steamy přihlášenými ke stejnému účtu, ale může proběhnout i mezi neomezeným množstvím dalších. To se hodí třeba v případě LAN party, kdy si hru z internetu stáhne jen jediný uživatel a dalším se už data pouze zkopírují po síti. Jediná omezení, o kterých Valve transparentně informuje, se týkají například toho, že zdrojové i cílové zařízení musí být přihlášeno jako online, nikoliv offline či neviditelné, dále není možné během odesílání dat ze zdrojového počítače stahovat na Steamu jakoukoliv jinou hru či update a v neposlední řadě, že zdrojovým zařízením může být výlučně počítač s desktopovou verzí Steamu. Použít tedy jako zdroj jiný Steam Deck nebo počítač využívající rozhraní Big Picture tedy nelze.

Nahlásit chybu v článku

Napsat komentář

Další články
Nahoru