CD Projekt odmítá spekulace o akvizici ze strany Sony

CD Projekt odmítá spekulace o akvizici ze strany Sony

Zaklínač 3 prodal 50 milionů kusů. Phantom Liberty bude hratelné na Summer Game Festu

Zdroj: CD Projekt RED
30. 5. 2023

Vývojáři z CD Projektu teď kolem sebe opět rozvířili vody, když zveřejnili výsledky svého hospodaření za minulý fiskální rok a vyjádřili se k řadě zajímavých témat, od prodejů svých her, až po možné námluvy s jinými společnostmi. Vybíráme proto několik hlavních bodů, z nichž je z hráčského hlediska velmi přitažlivé potvrzení, že už během letošního Summer Game Festu, konkrétně na uzavřené akci Play Days, bude k dispozici hratelná verze očekávaného rozšíření Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077. A připomínáme, že tím možná není vyloučeno ani možné uvedení, o kterém se spekulovalo dříve, byť to vývojáři přirozeně žádným způsobem nenaznačují.

NE, SONY NÁS NEKUPUJE

Jednu z věcí, kterou se polská společnost rozhodla okomentovat, jsou zvěsti o tom, že si na studio udělala zálusk Sony. Spekulace rozvířila už během minulého víkendu insiderka s přezdívkou Liz, věnující se převážně záležitostem kolem Destiny 2. Podle portálu IconEra na svůj Discord napsala, že „Playstation kupuje CD projekt red“ a doplnila, že je „Days gone 2 ve vývoji“. Mohli byste se ptát, proč takhle neurčitá a žádným, ani zdánlivým zdrojem podložená zpráva získala tolik pozornosti, vše ale vychází z důvěryhodnosti Liz u předchozích úniků ze zmíněného Destiny, díky kterým se mnozí hráči pozastavili i nad touto spekulací. Vývojáři z CD Projektu ale uvedli, že se s nikým o akvizici nebaví a hodlají zůstat nezávislí. Během rozpravy s investory (přes PC Gamer) uvedl CEO Adam Kiciński, že se na tomto postavení nemění nic už dlouhé roky a doplnil, že pro vlastní fungování mají natavenou výjimečnou strategii. „Není snadné ji plnit, to je zjevné, ale je vzrušující následovat vlastní cestu,“ ukončil Kiciński.

Co se týče zmíněné insiderky, na Discordu komentovala odkaz na jeden z článků, který cituje Kicińského a omluvila se svým sledujícím. „Nevymyslela jsem si to, ale rozhodně jsem nevyvinula obvyklé úsilí, abych to ověřila. Chybou je i to, že jsem to neupřesnila v úvodní zprávě,“ napsala Liz. Kauzu tím tedy zřejmě můžeme považovat za uzavřenou.

PHANTOM LIBERTY JEDE DO LOS ANGELES

Že se vývoj Phantom Liberty utěšeně posouvá ke svému závěru, začíná být v posledních dnech čím dál tím jasnější. Vývojáři ve své prezentaci uvedli, že i nadále na rozšíření pro Cyberpunk 2077 pracuje nejvíc lidí z celé společnosti s tím, že druhý „nejvytíženější“ titul je Polaris – pracovně označené pokračování ságy Zaklínač. To se však může rychle změnit, pokud Phantom Liberty skutečně spěje k vydání, což by mohlo do značné míry naznačovat i potvrzení, že se rozšíření v hratelné podobě objeví na akci Play Days, kterou má v režii tým kolem moderátora Geoffa Keighleyho a zve na ni vybrané novináře a influencery. Zpráva se objevila na sociálních sítích v průběhu pondělí a hráči si lámou hlavu nad tím, co to ve skutečnosti znamená. Pokud si bude moci datadisk poprvé zahrát někdo mimo studio, navíc s možností přinést vlastní dojmy, vydání by skutečně nemuselo být daleko, je však otázkou, zda se naplní spekulace z poloviny května.

V polském podcastu Rock i Borys bylo naznačeno, že by i s přihlédnutím k plánovaným vydání mnoha dalších her mohlo Phantom Liberty vyjít už v červnu, což by se technicky vzato nevylučovalo s tím, nechat vybrané lidi zahrát si na Play Days, a pak – v horizontu několika následujících dní až týdnů – poslat rozšíření do světa. Na tyhle otázky ale dostaneme odpovědi skutečně až za několik dní.

ZAKLÍNAČ S 50 MILIONY PRODANÝMI KUSY

Zpět k Zaklínači 3, o kterém CD Projekt rovněž mluvil s investory. Ačkoliv jsme se dosud posledního dílu velmi úspěšné ságy dočkali před dlouhými osmi lety, hra je stále živá a aktivní, například díky vydání vylepšené verze pro PC a nové konzole. A i když celkově zaznamenala společnost meziroční propad prodejů o 20 procent – což je ale pochopitelné i s přihlédnutím k tomu, že nevydala žádné nové hry – Zaklínač 3 přesto slaví obrovský úspěch. Hry se už na všech cílových platformách prodalo v součtu přes 50 milionů kusů a například jen na Steamu ho denně hraje přes 15 tisíc hráčů. Skvělá vizitka pro povedenou hru a celou sérii a patrně i stálice, na kterou když CD Projekt naváže, může se opět dostat na výsluní.

Zdroj: CD Projekt

Nahlásit chybu v článku

Napsat komentář

Další články
Nahoru