Několik českých her usiluje o vítězství na CEEGA 2022

Několik českých her usiluje o vítězství na CEEGA 2022

Nejlepší hry ze střední a východní Evropy. Mezi nominovanými mají Češi silné zastoupení

Zdroj: CEEGA
3. 10. 2022

V polské Poznani se budou už 8. října vyhlašovat ceny CEEGA 2022 neboli Central & Eastern European Game Awards. Pořadatelé už představili nominované, kteří se budou ucházet o vítězství v jedné z osmi kategoriích. Do této regionální soutěže přitom spadají vývojáři z 15 zemí střední a východní Evropy. Samotní pořadatelé připomínají, že v této oblasti působí asi tisícovka herních studií, která zaměstnává přibližně 30 tisíc lidí.

Ceny CEEGA se udělují od roku 2018 a vítěze vybírá odborná porota. Z našeho pohledu je přitom zajímavé, že máme také letos hned několik želízek v ohni. Třeba na cenu pro absolutně nejlepší hru vedle Dying Light 2, King Arthur: Knight’s Tale a Sherlock Holmes Chapter One aspiruje také Happy Game od českého studia Amanita Design. Happy Game se uchází rovněž o cenu za nejlepší výtvarnou stránku.

Tradičně silná sestava

V kategorii nejlepší design si nominaci vysloužil FixFox od Jaroslava Melouna. FixFox ale současně bojuje o cenu v rámci kategorie upozorňující na skryté klenoty. Tady se nachází mimo jiné po boku další české hry – historické plošinovky ArtFormer: Ancient Stories od týmu Buffa Software.

Nejlepší příběh zase může vyhrát naučná adventura Svoboda 1945: Liberation od Charles Games. A v kategorii oceňující nejlepší technologii je nominovaná válečná taktická akce Arma Reforger. Kompletní seznam nominovaných her si můžete prohlédnout třeba zde.

Sluší se připomenout, že i v minulých letech se našla mezi nominovanými řada českých a slovenských her. Vyjmenovat je úplně všechny by bylo na dlouho. Ale v roce 2018 si vítězství připsaly tituly Attentat 1942, Beat Saber, Kingdom Come: Deliverance a Chuchel. O rok později Shadows: Awakening, Feudal Alloy a Blood Will Be Spilled. V roce 2020 Pilgrims a Creaks. A konečně loni cenu získaly hry Mafia: Definitive Edition a Factorio.

Nahlásit chybu v článku

Napsat komentář

Další články
Nahoru